Frytkownice
Dzięki naszym frytkownicom przyrządzisz pyszne, domowe frytki! Oferujemy duże, tradycyjne urządzenia o pojemności 2 litrów. Jeśli nie potrzebujesz tak dużej pojemności, to w naszym asortymencie znajdziesz również mini frytkownice, w których można przygotować jednorazowo około 200 gramów frytek. Wszystkie nasze produkty mają funkcję regulowania temperatury pieczenia.
Jeśli Twoja dieta wymaga ograniczenia ilości spożywanych tłuszczów, to zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą frytkownic niskotłuszczowych. Dzięki nim przyrządzisz doskonałe frytki bez stosowania dużych ilości oleju. Ziemniaki będą grzane na gorącym powietrzu, a nie na tłuszczu.
Co można smażyć we frytkownicy?
Powszechnie uważa się, że frytkownica służy do przyrządzania frytek. To oczywiście prawda, jednak w tym urządzeniu można przygotować znacznie więcej produktów. Jakich?
• różnego rodzaju mięsa: karkówkę, wołowinę, kurczaka,
• ryby i owoce morza, np. krewetki, małże,
• warzywa.
Rodzaje frytkownic
Olejowe – to najpopularniejszy rodzaj tych urządzeń. Są stosowane w domach, ale również w wielu restauracjach. Ich zaletą jest możliwość bardzo szybkiego przygotowania chrupiących frytek.
Beztłuszczowe – to nowoczesne urządzenia, w których potrawy podgrzewane są przez gorące powietrze. Do komory takiej frytkownicy wystarczy wlać tylko jedną łyżkę oleju. Dzięki temu frytki są smaczniejsze, nie ociekają tłuszczem i są bardziej chrupiące.
Frytkownica wkładana do garnka – ma kształt kosza, który można włożyć do rondla. Jest tania, jednak nie ma żadnych innowacyjnych funkcji. Służy jedynie do pieczenia oraz przenoszenia frytek. Potrawy można przyrządzić w jakimkolwiek naczyniu, do którego da się włożyć koszyk.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie frytkownicy?
Najważniejsze parametry, którymi powinieneś kierować się przy zakupie tego typu urządzenia to możliwość regulowania temperatury oraz rodzaj filtrów.
Najlepsze frytkownice będą miały wbudowane filtry węglowe, które uniemożliwią rozchodzenie się zapachu tłuszczu po mieszkaniu. Dodatkowo urządzenia te w pokrywie komory powinny mieć metalowy filtr, który zatrzyma tłuszcz.
Bardzo istotna jest również możliwość wyboru temperatury podgrzewania. Nie wszystkie potrawy można bowiem przyrządzać we wrzącym oleju.